Zuidoost-Drenthe

                                         



                                          Donkere wolken boven Zuidoost-Drenthe?



Een regio met prachtige natuur, stilte en ruimte. Ook een regio met werkloosheid, armoede, obesitas en wegtrekkende jongeren. De tegenstellingen zijn groot en lijken de komende jaren nog wat groter te worden. In de Volkskrant van vandaag stond een artikel waarin een somber perspectief voor de zorg in Coevorden geschetst wordt. Zo kan er over meer gemeenten uit onze regio eenzelfde verhaal geschreven worden. Op veel vraagstukken is nog geen eenduidig antwoord te vinden, maar dat wil niet zeggen dat geen antwoorden zijn.

Veranderingen

We leven in een tijd van grote veranderingen. Als je meer wil weten over deze veranderingen kijk dan eens rond op Society30 . Wil je weten hoe je kan inspelen op deze veranderingen? Kijk dan deze aflevering van Tegenlicht en luister vooral naar de burgemeester van Bristol. 

Samenwerken en Doen

We kunnen meer en beter gaan samenwerken. Gemeenten, bedrijven en instellingen moeten de luiken nog veel meer opengooien en de inwoners die iets willen ondernemen moeten opstaan en gewoon gaan doen. Er zijn al tal van voorbeelden waarin wijken, dorpen en soms individuen het verschil maken. Initiatieven zoals Mondenzorg(t)Mee(r)doen in Schoonebeek, Bargeres Doet!Emmerhout Springlevend en zo zijn er nog veel meer voorbeeldenverdienen volop steun van inwoners, bedrijfsleven, overheid en alle partijen die belang hebben bij een gezonde regio.

Toekomst

We hebben een politieke aardverschuiving achter de rug. De lokale partijen in onze regio zijn enorm gegroeid. Die staan ook voor een enorme opgave. De extra taken die op de gemeenten afkomen, afspraken die over investeringen zijn gemaakt en de economische uitdagingen vragen om slimme en eenvoudige oplossingen. Zijn we daarvoor afhankelijk van de politiek en overheid? Nou nee. Liever niet zelfs.



Broedplaatsen

Zet broedplaatsen op. Pak als gelijkgestemde inwoners en ondernemers de mogelijkheid om elkaar op te zoeken en samen te ondernemen. Zet een tafel en stoelen neer, regel een internetverbinding en koffie en ga aan de slag. Leg verbindingen tussen sectoren die niet voor de hand liggen. Deel kennis en ervaring. Lunch samen. Laat je niet afschrikken door bureaucratie of ingewikkeld gedoe over business-cases. Er zit veel meer kennis en ondernemerschap in onze regio dan we denken. De wereld ligt aan onze voeten.

Heb je al ideeën of al concrete plannen? Deel ze!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Start With Stop

Schaduwmacht

Duidelijkheid